Bir Engel Daha Aşıldı : RENKLER!

Doğuştan görme engelli birine renkleri nasıl anlatırdınız? Zor bir durum değil mi? Peki ya ,anlatmanıza gerek olmadığını söylesem şaşırır mıydınız?

Somut ve soyut kavramların beynin neresinde işlendiğine dair bulgular elde edilmesi için yakın zamanda Harvard üniversitesi tarafından bir araştırma yürütüldü.

Indeed, in 1972, the https://www.laprogressive.com/writing-narrative-essay/ nixon administration issued a deportation order that haunted lennon through much of the rest of his life

Araştırmaya göre görme engelli insanlar soyut ve somut kavramları beyinlerinin aynı bölgesinde, görebilen insanlar ise  farklı bölgesinde algılıyor. Yani “mutluluk” ve “mor" görme engelli birey için aynı yerde anlamlandırılırken görebilen bireyler ise farklı yerde anlamlandırıyor.

Aynı veya farklı bölgede olsun, araştırmacılar görme engelli insanların beyinlerinde de renkleri tanımlamak için bir bölge olduğunu ve daha da önemlisi tanımlayabildiklerini keşfetti!

Sohbet ettiğimiz insanın görme engelli olduğunu bilmiyorsak gökkuşağını betimlemeye gerek duymayız fakat görme engelli olduğunu öğrendiğimiz an hayal gücümüzün sınırlarını zorlayarak karşımızdaki bireyin gökkuşağı kavramını canlandırabilmesi için bir sürü yolu deneriz. Fakat araştırmalar gösteriyor ki bu çabamıza aslında gerek yokmuş!

Öyle ya da böyle görme engelli bireyler de renkleri hayal edebiliyorlar.

Araştırmaların yanı sıra Türk ressam Eşref Armağan'ın tablolarını incelersek bu tabloların “doğuştan" görme engelli birisi tarafından yapıldığına inanabilir miyiz?

İnanması güç de olsa Eşref Armağan hem doğuştan görme engelli bir birey hem de çok yetenekli bir ressam!

Özetlemek gerekirse dünyanın düzeni insanlar her ne kadar farklı olsa da aynı işliyor, tüm çeşitli noktalara rağmen bireyleri aynı noktada buluşturup her geçen gün bizlere ne kadar da benzediğimizi tekrar öğretiyor. Tabii, rengi ile dünyayı ikiye bölen ayakkabı gibi bazı küçük detaylar dışında!

Gurur Kılıç